Sabam / Unisono

Sabam is de Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de auteursrechten en naburige rechten (dat zijn rechten die naast het auteursrecht staan en die een uitvoerend kunstenaar of producent het recht geven te beslissen over opname, vermenigvuldiging en uitzending van een uitvoering en daar een billijke vergoeding voor te ontvangen) van haar leden en zorgt ervoor dat zij een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken. Sabam richt zich op verschillende domeinen zoals muziek, film en televisie, theater en dans, visuele kunsten en literatuur.

Unisono is een platform dat in 2020 werd opgericht om het beheer van deze auteursrechten en naburige rechten te centraliseren. Het combineert de diensten van Sabam, PlayRight en SIMIM, waardoor gebruikers via één licentie en één betaling zowel de auteursrechten als de naburige rechten kunnen regelen. Dat maakt het proces eenvoudiger en efficiënter voor verenigingen en bedrijven die muziek en andere beschermde werken willen gebruiken.

Als vereniging is het belangrijk om te weten wanneer je een licentie moet aanvragen bij Unisono voor het gebruik van muziek en andere beschermde werken. Dat telt voor ALLE muziek, ja, zelfs als een live band uitsluitend hun eigen muziek speelt, moet je nog steeds Sabam betalen. Dat komt omdat Sabam de auteursrechten beheert voor de componisten en tekstschrijvers, ongeacht wie de muziek uitvoert. De bandleden kunnen wel zelf hun muziek bij Sabam aangeven om ervoor te zorgen dat ze de juiste vergoedingen ontvangen.

Heb je nog andere vragen over auteursrechten of het organiseren van evenementen?
Hieronder vind je de voorwaarden:

  1. Openbare evenementen
    Als je evenement toegankelijk is voor het algemene publiek, moet je altijd een licentie aanvragen bij Unisono. Dat geldt voor concerten, festivals, dansfeesten, en andere evenementen waar muziek wordt afgespeeld.
  2. Privéfeesten
    Voor privéfeesten, zoals verjaardagen, bruiloften of familiefeesten, die niet openbaar toegankelijk zijn en alleen voor genodigden bedoeld zijn, is geen licentie nodig.
  3. Ledenfeesten
    Een ledenfeest kan als een privéfeest worden beschouwd als het alleen toegankelijk is voor leden van een specifieke vereniging of club en niet voor het algemene publiek. In dat geval is geen licentie nodig.
    In geval van uitgenodigde niet-leden: als het feest alleen toegankelijk is voor leden en hun partners, en niet voor het algemene publiek, kan het nog steeds als een privéfeest worden beschouwd. Echter, omdat sommige partners geen leden zijn, kan dat de situatie wat ingewikkelder maken. Het is aan te raden om contact op te nemen met Unisono om je specifieke situatie te bespreken en te verifiëren of je een licentie nodig hebt.
  4. Commerciële evenementen
    Voor evenementen die georganiseerd worden met een commercieel doel, zoals bedrijfsfeesten, promotie-evenementen of marketingactiviteiten, is altijd een licentie vereist.
  5. Educatieve evenementen
    Voor educatieve evenementen, zoals schoolvoorstellingen of lezingen, kan er een uitzondering zijn, maar het is raadzaam om dit te verifiëren bij Unisono.

Aanvraagprocedure
Om een licentie aan te vragen bij Unisono voor het gebruik van muziek tijdens een evenement, volg je deze stappen:

  1. Ga naar de website van Unisono. Kijk bij MyUnisono.
  2. Doe eerst een aantal keer de simulatie. Het te betalen bedrag hangt af van verschillende factoren: soort evenement, inkomprijs, oppervlakte van de zaal,… Via de simulatie kun je zien hoeveel een licentie zou gaan kosten. Vul de simulatie zeker meerdere keren in als je twijfelt of je kerstfeest bijvoorbeeld een concert is of een fuif. Een fuif kost al snel meer centjes dus dan kies je beter voor een concert.
  3. Vul de aanvraag in bij ‘Doe een aangifte’. Let op: de eerste keer moet je nog een account aanmaken. Vul de benodigde gegevens in over je evenement, zoals de datum, locatie, en het type muziek dat je gaat gebruiken.
    Tip!
    *Wekelijkse lessen lijndans vallen onder ‘dagelijks gebruik’.
    *Een lessenreeks wordt onder een evenement ingegeven (tijdspanne max. 61 dagen).
    *Een eenmalige lijndansnamiddag valt onder ‘sport’ omdat dit een eenmalige sportuitoefening is op muziek.
  4. Dien de aanvraag in. Zorg ervoor dat je de aanvraag minstens vijf dagen vóór je evenement indient.
  5. Wacht op bevestiging. Unisono zal je aanvraag verwerken en contact met je opnemen als er aanvullende informatie nodig is. Daarna ontvang je de factuur.

Neem voor dansevenementen nog een kijkje op de site van OKRA-SPORT+ voor meer tips en trics.

Heb je nog specifieke vragen over het proces?
Voor meer informatie of specifieke vragen kun je altijd contact opnemen met Unisono.