Aangifte personenbelasting: nieuw mandaat ‘Belastingsaangifte burger’
Vanaf dit jaar is er het nieuwe mandaat ‘belastingsaangifte Burger’. Met dit mandaat kan een burger de belastingsaangifte van een naaste officieel indienen, daar waar dit tot nu toe vaak al officieus gebeurde. Met dit nieuwe mandaat wordt tegemoetgekomen aan een verzuchting van familiale bewindvoerders om in naam van een beschermd persoon te kunnen optreden.
Waarom het nieuwe mandaat?
Het nieuwe mandaat laat toe dat gemandateerde personen de belastingsaangifte van een naaste officieel kunnen invullen, zonder dat de mandaatgever in de buurt moet zijn. Door deze nieuwe regeling hoeft dit dus niet langer officieus te gebeuren, zoals dit vaak tot nu toe het geval was.
Mogelijkheden
Een gemandateerde kan meer dan alleen maar de belastingsaangifte invullen. Hij kan in naam van de mandaatgever ook de vereenvoudigde aangifte controleren, antwoorden op brieven van de FOD Financiën of een huurcontract raadplegen.
Hoe werkt het?
Om een fiscale handeling te stellen namens iemand anders moet er dus een nieuw mandaat ‘Belastingsaangifte Burger’ geactiveerd worden. Zowel de mandaatgever als de gemandateerde moeten dit mandaat ondertekenen. Zo ga je te werk:
- Mandaten worden online beheerd via de mandatenpagina van de FOD Financiën: https://financien.belgium.be/nl/E-services/mandaten
- Via de knop ‘Ga naar de toepassing Mandaten’ kom je terecht op de beheerspagina. Klik op ‘Beheer mijn fiscale mandaten’.
- Kies een methode om je aan te melden: eID, Itsme, beveiligingscode via email, sms, mobiele app of digitale sleutel.
- Na het inloggen kom je op een de pagina ‘Mijn mandaten’ terecht. Klik bovenaan op het tabblad ‘Aanmaken’.
- In de sectie ‘Bepaal de parameters van het mandaat’ geef je eventueel een einddatum en een referentie op, maar dit kan ook opengelaten worden.
- Vink in de sectie ‘Mandaattype’ ‘de eerste selectie aan: ‘Belastingsaangifte Burger’.
- Vink in de sectie ‘Rolkeuze’ jouw hoedanigheid aan: mandaatgever of mandaatnemer. Afhankelijk daarvan kan je in de sectie daaronder de andere partij opzoeken via het rijksregisternummer, adres en postcode. Klik op ‘Valideren’ om dit te bevestigen. Klik onderaan op volgende.
- Je krijgt vervolgens een overzicht van de gegevens met hierbij de vraag om de voorwaarden te lezen en er akkoord mee te gaan.
- Vul tot slot zowel jouw mailadres als dat van de andere partij in en klik op ‘Bevestigen’. De andere partij wordt op de hoogte gesteld en kan zijn mandaat valideren. Van zodra dit gebeurd is, is het mandaat actief

Goed om weten
- Ook al geef je het invullen van uw belastingsaangifte uit handen aan een mandaatnemer, dan nog blijf je als mandaatgever eindverantwoordelijk voor fiscale handelingen die door iemand anders in jouw naam zijn gesteld.
- Een mandaat kan op elk tijdstip verbroken worden door één van beide partijen, ongeacht of er een specifieke einddatum werd ingevuld tijdens het opmaken van het mandaat.
- De deadline voor het invullen en verzenden van de belastingsaangifte wijzigt niet als je dit door een mandaatnemer laat doen. Enkel voor complexe belastingsaangiftes, waarbij bijv. sprake is van inkomsten uit het buitenland, geldt nog een uitgestelde deadline.
- Mandaatnemers hoeven geen familiale band te hebben met de mandaatgever. Dit kan dus ook een naaste buur of een goede vriend zijn.
- Een mandaatgever kan meerdere mandaatnemers aanstellen. Zij zullen dan allemaal in diens naam kunnen handelen. Er kan echter slechts één mandaatnemer de belastingsaangifte indienen.
- Een mandaat eindigt automatisch bij het overlijden van de mandaatgever. Het is dus ook niet mogelijk om een mandaat aan te maken voor een overleden persoon. U hoeft ook geen mandaat te hebben om te aangifte van een overleden persoon in te dienen. Meer info hierover vind je hier
- Familiale bewindvoerders kunnen online de fiscale handelingen van een beschermd persoon beheren. Is de beschermde persoon niet in staat om het mandaat te ondertekenen, dan kunnen medewerkers van de FOD Financiën dit laten valideren. De procedure om een mandaat aan te maken als familiale bewindvoerder vind je hier.