Alternatieve regeling bij digitale dienstencheques voor mensen die beperkt digitaal vaardig zijn
Zoals voorzien verdwijnt de papieren dienstencheque tegen 1 juni 2025. Iedere gebruiker kan dan enkel nog de elektronische (digitale) variant gebruiken. Hét argument dat vaak aangehaald wordt, is dat meer dan 80% van de gebruikers dit reeds doet. De ‘restgroep’ zal dan wel volgen…
Wie absoluut niet digitaal vaardig is, kan – gelukkig? – wel gebruik maken van een alternatieve manier van werken, waarbij de digitale dienstencheque overeind blijft, maar waar de opvolging via mail of telefonisch gebeurt. De informatiecampagne hierover is ondertussen volop aan de gang.
Bestellen van de dienstencheques
Uit de informatiebrief die gebruikers van de papieren dienstencheque ontvangen hebben, zou je de digitale dienstencheques op dezelfde manier moeten kunnen blijven bestellen. Als gebruiker blijf je dus de keuze hebben tussen:
- De bestelling via overschrijving
- De bestelling via jouw beveiligde zone of Pluxee app
- De bestelling via de bankapp (klanten van Belfius, KBC of BNP Paribas Fortis)
Voor mensen die beperkte digitale vaardigheden hebben, blijft dus de mogelijkheid over om via overschrijving te betalen. Zo ga je te werk:
- Bepaal het aantal cheques dat je wil bestellen. Let wel: je moet er minimaal 10 per keer bestellen.
- Vermenigvuldig het aantal cheques dat je wil bestellen met factor 10 (of 11 als je het jaarlijks aantal te bestellen dienstencheques aan 10 euro overschreden hebt) . Voor 10 dienstencheques wordt dit dus 100 (of 110) euro. Dit is het bedrag dat je moet overschrijven naar Pluxee (uitgever van de cheques).
- Vul de naam en het rekeningnummer van Pluxee in (of selecteer dit in de lijst van vaste contacten).
- Vul bij de gestructureerde mededeling jouw gebruikersnummer in, dit is een 12-cijferig nummer dat je bij inschrijving van Dienstencheques Vlaanderen hebt ontvangen.
- Van zodra de betaling binnen is, zullen de elektronische dienstencheques toegevoegd worden aan jouw digitale portefeuille.
Opvolging van de persoonlijke digitale portefeuille
Iedere gebruiker zal dus een digitale portefeuille hebben die standaard raadpleegbaar zal zijn via de persoonlijke ‘beveiligde zone’ op de website van Dienstencheques Vlaanderen. Hierop moet je inloggen met je e-id, de Its me-app of via één van de andere mogelijkheden die (voorlopig?) nog voorzien worden. In deze beveiligde zone kan de gebruiker het aantal resterende dienstencheques raadplegen, prestaties bevestigen of weigeren, nieuwe cheques bestellen, nagaan hoeveel dienstencheques er in het huidige jaar nog besteld kunnen worden, …
In de brief die de gebruikers van de papieren dienstencheque hebben ontvangen, worden twee alternatieven voorgesteld om deze opvolging te doen: een werkwijze via mail en een telefonische opvolging. De gebruiker moet zijn keuze kenbaar maken via het bijgevoegde antwoordformulier en de juiste informatie verschaffen om zijn keuze mogelijk te maken (bijv. mailadres invullen als persoon kiest voor opvolging via mail) en dit tegen uiterlijk 28 maart ’25. Het systeem zal in voege treden op 01 juni ’25.

Volmacht: de derde keuze
Wie zich ook niet kan vinden in één van deze twee alternatieven kan nog een andere keuze overwegen: de volmacht. De gebruiker duidt dan een persoon aan die hij vertrouwt en die in zijn naam cheques kan bestellen, prestaties kan bevestigen of weigeren, … Let wel: het is de gebruiker die geregistreerd moet zijn en het is de gevolmachtigde die in zijn naam optreedt. Dit is de procedure:
- De volmachtgever en de (toekomstige) gevolmachtigde vullen samen het formulier ‘aanvraag voor volmacht‘ in.
- Beiden voegen een kopie toe van hun identiteitskaart (voor- en achterkant).
- Alle stukken worden aan Pluxee bezorgd via het online contactformulier of via de post opgestuurd:
Pluxee Dienstencheques – Ravensteinstraat 36 – 1000 Brussel.
Onze visie
Op zich is het een goede zaak dat er twee alternatieven zijn uitgewerkt om mensen die beperkte digitale vaardigheden hebben tegemoet te komen. De tijd zal moeten uitwijzen of deze alternatieven even klantvriendelijk zijn als de ‘standaardmanier’ (de persoonlijke beveiligde zone). Dat er niet enkel ingezet wordt op de volmacht als alternatief kunnen we echter alleen maar toejuichen. Het helpt de mensen immers om de regie over hun eigen leven zo lang mogelijk in eigen handen te houden.
De vraag waarom per se overgeschakeld moest worden naar de digitale dienstencheque blijft echter wel overeind. Voor de grote argumenten ‘pro’ kan immers heel makkelijk een tegenargument gegeven worden:
- Papieren dienstencheques zouden fraudegevoeliger zijn dan de digitale variant. Al zal het aantal phishingmails over digitale dienstencheques wellicht alleen maar toenemen. Om over de telefonische phishingmethodes nog maar te zwijgen.
- Papieren dienstencheques zijn minder te verantwoorden vanuit ecologisch perspectief. En dit terwijl er voor de digitale dienstencheques computerservers nodig zijn die CO2-uitstoot genereren. En ook de voorzieningen die nodig zijn voor de alternatieven qua beheer van de eigen portefeuille zijn niet klimaat- en energieneutraal.
- Papieren dienstencheques moeten gedrukt worden en via de post verzonden worden. Dit is een duur systeem. Ook de digitale dienstencheque zal kosten met zich meebrengen. Alleen al de voorzieningen die uitgebouwd moeten worden om de opvolging van de eigen portefeuille via mail of telefoon mogelijk te maken, zullen met een deftig prijskaartje komen. Dit zal wellicht doorgerekend worden aan de klant via ‘administratieve kosten (soms ook wel overheadkost genoemd).
Het blijft voor OKRA dan ook een mysterie waarom de papieren dienstencheque per se moest worden afgeschaft. Zeker omdat er nu heel wat tijd, energie en middelen geïnvesteerd moet worden in alternatieve beheers- en opvolgingsmogelijkheden. De tijd zal bovendien moeten uitwijzen of deze alternatieven gebruiksvriendelijk zijn en voldoende tegemoetkomen aan de noden van de groep die er gebruik van zal maken.