Bijverdienen tijdens je pensioen
Mag ik bijverdienen tijdens mijn pensioen?
Werken na je pensionering is mogelijk. Afhankelijk van de manier waarop je dat doet en van jouw persoonlijke situatie, zijn er wel bepaalde beperkingen.
Gepensioneerden die (blijven) werken, doen dat uiteraard graag zonder hun pensioen te verliezen. In de hieronder beschreven situatie behoud je als werkende gepensioneerde je pensioen, tenzij anders vermeld. Wel kunnen beroepsinkomsten een impact hebben op de belastingvermindering waar je als gepensioneerde recht op hebt. Je kunt een anonieme raming van het bedrag van je belastingen verkrijgen via de applicatie Taks-Calc van de FOD Financiën. Je zet dus best een deel van je bijverdienste opzij. Opgelet: de regelgeving omtrent bijverdienen als gepensioneerde kent nog meer details dan we hier vermelden. Een uitgebreid overzicht vind je op www.sfpd.fgov.be > pensioenbedrag > bijverdienen tijdens mijn pensioen.
Bijverdienen als loontrekkende, ambtenaar of zelfstandige
Bereikte je de wettelijke pensioenleeftijd, ontvang je een overgangsuitkering of heb je er op het moment van je pensionering een loopbaan van 45 jaar op zitten? Dan mag je onbeperkt bijverdienen. De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar (als je bent geboren voor 1 januari 1960), 66 jaar (als je bent geboren tussen 1 januari 1960 en 31 december 1963) of 67 jaar (als je bent geboren vanaf 1 januari 1964). Vanaf 1 januari van het jaar waarop je die leeftijd bereikt, mag je onbeperkt bijverdienen.
Heb je de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt en is je loopbaan korter dan 45 jaar, dan gelden er in de meeste gevallen grensbedragen voor de toegelaten inkomsten:
Ontvang je kinderbijslag? | Werk je als werknemer of ambtenaar? | Werk je als zelfstandige (in hoofd- of bijberoep)? |
Ja | 9 850 euro | 7 880 euro |
Nee | 14 775 euro | 11 820 euro |
Dit zijn bedragen voor een volledig kalenderjaar. Begint jouw pensioen bijvoorbeeld op 1 november, dan mag je in die twee resterende maanden nog 2/12 van het grensbedrag bijverdienen. Ook premies en dubbel vakantiegeld tellen mee als inkomsten.
Bijverdienen in een flexi-job
Flexi-jobs vind je in de voedingsnijverheid, de horeca, grootwarenhuizen, slagerijen en bakkerijen, kapsalons. Ook als gediplomeerd redder, verhuizer, buschauffeur of autorijinstructeur kun je aan de slag in een flexi-job. De inkomsten uit deze flexibele en kortdurende tewerkstellingen zijn de werknemersbijdrage en de bedrijfsvoorheffing. Je brutoloon is met andere woorden je nettoloon.
Wil je meteen na je pensionering starten met een flexi-job, dan moet je in de drie voorafgaande kwartalen minstens 4/5 gewerkt hebben. Werkte je minder, of doe je een flexi-job bij je laatste werkgever, dan is er een wachttijd van twee kwartalen.
Voor deze flexi-jobs gelden dezelfde regels rond onbeperkt bijverdienen en grensbedragen als voor klassieke werknemers, ambtenaren en zelfstandigen. Vanaf 1 januari 2025 komt hier echter verandering in. Vanaf dan mag je in een flexi-job maximum 7 668 euro per jaar verdienen als je de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikte en je loopbaan korter is dan 45 jaar.
Bijverdienen als verenigingswerker
Ook met verenigingswerk kun je bijverdienen als gepensioneerde. Aan het statuut van verenigingswerken zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden, die ook voor niet-gepensioneerden gelden:
- Je werkt in de socioculturele of de sportsector.
- Je werkt maximum 450 uur per jaar in de sportsector of 300 uur in de socioculturele sector. Ook per kwartaal gelden er limieten.
- Je oefent een erkende functie in een erkende organisatie uit.
- Je inkomsten uit verenigingswerk bedragen maximum 7 440 euro per jaar. Vanaf volgend jaar (kalenderjaar 2025, aanslagjaar 2024) ligt het plafond op 7 170 euro.
‘Bijverdienen’ als vrijwilliger
Vrijwilligers kunnen een onkostenvergoeding krijgen. Echt bijverdienen kun je dit dus niet noemen. Ofwel krijg je een reële onkostenvergoeding op basis van bewijsstukken. Ofwel krijg je een forfaitaire onkostenvergoeding, ook wel de vrijwilligersvergoeding genoemd. Die bedraagt maximum 41,48 euro per dag, of 1 659,29 euro per jaar. Het maximale jaarbedrag voor bepaalde vrijwilligers ligt op 3 047,43 euro, met hetzelfde maximale dagbedrag. Dat geldt voor vrijwilligers in de sportsector, de vrijwillige nachtoppas of de dagoppas bij hulpbehoevende jongeren, en het niet-dringend ziekenvervoer. Overschrijd je deze maxima niet, dan betaal je geen sociale bijdragen of belastingen op deze inkomsten.
Bronnen: CM, Cultuurloket, Federale Pensioendienst, FOD Financiën, Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, Wikifin

Kortingen voor leden
Het OKRA-bonnenboekje is een extraatje bovenop je lidmaatschap bij OKRA. Er even tussenuit, aandacht voor je gezondheid, meer comfort, zelfs nieuwe schoenen of een goed boek, het kan nu mét korting of een speciaal OKRA-voordeel dankzij de bonnen van onze partners. Je OKRA-lidgeld is in geen tijd terugverdiend.


OKRA-dating
Vind jouw perfecte match via OKRA! Zin om nieuwe contacten te leggen? OKRA en 50plusMatch helpen je daarbij! Zoek contact met andere OKRA-leden of date veilig én voordelig met duizenden senioren. Chat, maak vrienden of ga mee naar een leuke activiteit.
Probeer 1 week gratis en geniet als OKRA-lid van stevige korting!