Een aantal belangrijke wijzigingen in 2025
Met een nieuw jaar treden er traditioneel ook heel wat wijzigingen op in wetgeving, praktische regelingen, … Wij zetten voor jullie een aantal zaken op een rijtje.
Let wel: Dit lijstje is zeker niet volledig en houdt ook nog geen rekening met zaken die er wellicht zitten aan te komen, maar waar nog geen regelgevend kader voor is vastgelegd. Ook het feit dat we nog altijd geen federale regering hebben, speelt hierin mee.
Fiscale maatregelen
- Vlaanderen beëindigt of wijzigt in 2025 een aantal fiscale maatregelen die gekoppeld zijn aan de aanschaf van een eerste eigen woning:
- Het verlaagd tarief van 3% registratiebelasting wordt verlaagd naar 2% voor de aankoop van een eerste eigen woning.
- De verlaagde tarieven van registratie- en schenkbelasting als er een verbintenis wordt aangegaan om het gebouw energetisch te renoveren, verdwijnen. Voor verkoopsovereenkomsten (compromis) of schenkingen die dateren van vóór 2025 wijzigt er niets.
- In oktober 2025 verdwijnt ook de vermindering voor onroerende voorheffing voor energiezuinige gebouwen (bijv. na een inprijpende energetische renovatie). Dit geldt voor alle bouwvergunningen die vanaf 01 oktober 2025 aangevraagd worden.
- Werknemers die een persoon van 66 jaar of ouder fiscaal ten laste nemen die niet zorgbehoevend is, hebben vanaf 2025 geen recht meer op een verhoogde vermindering van bedrijfsvoorheffing. Meer info: https://www.securex.be/nl/lex4you/werkgever/nieuws/einde-van-de-overgangsregeling-voor-65-plussers-wat-verandert-er-vanaf-januari-2025.
Wijziging in het landschap van de netbeheerders energie
Vanaf 1 januari 2025 verandert het landschap van de distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas in Vlaanderen. Hierdoor zullen er vanaf 1 januari 2025 nog slechts 9 distributienetbeheerders zijn in plaats van 11 en veranderen sommige netbeheerders van naam. Meer informatie vind je hier terug: https://www.fluvius.be/nl/wijzigingen-netbeheerders-2025/wie-is-mijn-netbeheerder-vanaf-1-01-2025
Uitbreiding van de ‘verdachte periode’ bij schenkingen
Vanaf 2025 is de ‘verdachte periode’ tussen een schenking en het overlijden van de schenker 5 jaar ipv 3 jaar. Meer informatie hierover vind je terug op onze website: https://okra.be/info-advies/verlenging-van-de-verdachte-periode-bij-schenking.
Pensioenmaatregelen
- Op 01 januari 2025 treedt een eerste sprong in werking om de wettelijke pensioenleeftijd geleidelijk aan op te trekken. Concreet betekent dit dat personen die geboren zijn tussen 01 januari 1960 en 31 december 1963 de wettelijke pensioenleeftijd bereiken op 66 jaar. In 2030 volgt de tweede sprong voor personen die geboren zijn op 01 januari 1964 of later. Zij bereiken de wettelijke pensioenleeftijd op 67 jaar. Meer informatie vind je hier: https://www.sfpd.fgov.be/files/3254/20241105_persbericht_verhoging-wettelijke-pensioenleeftijd.pdf.
- Om als weduwe/weduwnaar (langstlevende echtgenoot) in aanmerking te komen voor een overlevingspensioen moet je vanaf 2025 minstens 50 jaar oud zijn op het ogenblik van het overlijden van de huwelijkspartner.
- Wie als gepensioneerde (of als huwelijkspartner van een gepensioneerde met gezinspensioen) wil bijverdienen, kan dit onder bepaalde voorwaarden doen. In een aantal gevallen moeten echter grensbedragen gerespecteerd worden. Deze worden elk jaar in januari voorzien. Meer info: bijverdienentijdensmijnpensioen.be.
- Vanaf 2025 moet u bovenop een loopbaan van minstens 2/3 van een voltijdse loopbaan, ook een minimumaantal dagen effectief gewerkt hebben om aanspraak te kunnen maken op het gewaarborgd minimumpensioen. Meer info: https://www.sfpd.fgov.be/nl/pensioenbedrag/berekening/gewaarborgd-minimum-pensioen#tewerkstelling.
- Het medisch pensioen voor ambtenaren wordt afgeschaft. Vanaf 2025 kan een ambtenaar dus niet meer op pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid. In de plaats daarvan komt er een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsregeling voor ambtenaren (vanaf 2028), voorafgegaan door een overgangsmaatregel: het tijdelijk pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid. Meer info: https://www.vvsg.be/nieuwsoverzicht/hervorming-ambtenarenpensioen-om-medische-redenen-vanaf-2025.
- Wie na zijn vroegst mogelijke pensioendatum toch blijft doorwerken, bouwt sedert juli ’24 een pensioenbonus op, als ‘beloning’ voor het langer werken. Deze bonus wordt effectief in kapitaal uitbetaald en is belastingvrij. In 2025 wordt deze voor het eerst uitbetaald, zij het wellicht pas in het najaar omwille van vertraging bij de pensioendienst. Meer info: https://www.sfpd.fgov.be/nl/recht-op-pensioen/pensioenbonus.
Wonen
Ook op het vlak van wonen verandert er het één en ander. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje:
- Wie een energieverslindende woning koopt (EPC-label E of F), blijft gebonden aan de verplichting om zijn woning energiezuiniger te maken. Toch zijn er twee belangrijke wijzigingen. Een eerste is dat de verplichting om op termijn verder te renoveren naar het A-label wegvalt. EPC-label D blijft dus voorlopig voldoende. Bijkomend wordt de renovatietermijn verlengd naar 6 jaar (ipv 5).
- Wie een nieuwbouwwoning zet, mag geen gasketel meer laten plaatsen. Het zal zelfs niet meer mogelijk zijn om nog een gasaansluiting te krijgen. Verwarming kan enkel nog via alternatieve systemen zoals bijv. een warmtepomp, een biomassaketel, directe elektrische verwarming, … De regeling geldt enkel voor nieuwbouw, bij renovaties is de installatie van een nieuwe gasketel wel nog mogelijk.
- Voor nieuwbouwwoningen of voor woningen waar ingrijpende energetische renovaties gebeuren zal vanaf 2025 ook een minimumaandeel hernieuwbare energie verplicht zijn. Dit minimumaandeel van 15 kWh/m² (resideniële gebouwen) kan gerealiseerd worden door zonnepanelen, zonneboilers, …
Gezondheidszorg
Om kwetsbare groepen van patiënten beter te beschermen, treden er in 2025 een aantal nieuwe regels van kracht:
- Tandartsen mogen vanaf 2025 geen ereloonsupplementen aanrekenen aan patiënten die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming. Dit geldt voor een aantal courante prestaties zoals het jaarlijks mondonderzoek, een tand trekken, tandsteen verwijderen, digitale radiografie, … Voor een aantal andere prestaties zal dit voorlopig wel nog mogen, zoals bijv. voor orthodontie. Vanaf 1 juli 2026 wordt dit verbod dan verder uitgebreid naar alle prestaties.
- Ook huisartsen en specialisten zullen vanaf dan geen ereloonsupplementen meer mogen aanrekenen voor ambulante zorg (in een privépraktijk of ziekenhuis, zonder overnachting of daghospitalisatie) aan bepaalde patiënten. Concreet gaat het over alle patiënten die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming op basis van een sociaal voordeel op statuut (leefloners, mensen die recht hebben op InkomensGarantie Ouderen, ouder zijn van een kind met een handicap, …).
- Wie jaarlijks op controle gaat bij de tandarts zal minder uit eigen zak betalen. Tot en met 2024 volstond het als je in de voorgaande twee jaren naar de tandarts geweest was, om de maximale terugbetaling te krijgen. Vanaf 2025 geldt de regel dat je pas recht hebt op de maximale terugbetaling als je in het vorige kalenderjaar op controle bij de tandarts geweest bent.
Roken wordt verder ontmoedigd
Om roken te ontmoedigen, komen er enkele nieuwe regels vanaf 1 januari 2025:
- Winkels mogen tabaksproducten niet zichtbaar uitstallen.
- Roken is voortaan ook verboden op en naast sportterreinen en binnen 10 meter van een in- of uitgang van een zorginstelling, opvang, onderwijsinstelling en bibliotheek.
Minder van toepassing voor ouderen, maar toch ook het vermelden waard:
- Festivals en andere ’tijdelijke verkooppunten’ mogen geen tabaksproducten meer verkopen.
- Verkopers van tabaksproducten moeten een bewijs van leeftijd vragen als de koper er jonger dan 25 jaar uitziet. Al moet hierbij wel gezegd worden dat een soortgelijke regeling voor de verkoop van alcohol veelvuldig overtreden wordt…
Een tweetal maatregelen die voorzien waren, worden uitgesteld.
- Vanaf 01 januari 2025 zou er bedrijfsvoorheffing (11,11%) ingehouden worden op de uitkeringen van mensen in invaliditeit. De maatregel zou er komen om te vermijden dat mensen die een uitkering ontvangen het jaar erop geconfronteerd worden met een hoog bedrag aan personenbelasting. De bedrijfsvoorheffing op de uitkering was dan ook bedoeld als een voorschot op de personenbelasting. De Federale Overheidsdienst Financiën heeft nu echter beslist om deze regeling uit te stellen met één jaar. Meer info: https://vlaamspatientenplatform.be/nl/advies-en-tips/ziekte-uitkering-geen-hoge-belastingafrekening-meer.
- Ook de invoering van een jaarlijkse verkeersbelasting voor nieuwe elektrische auto’s wordt uitgesteld. Het duurt langer dan gedacht om een formule uit te werken voor de berekening van de belasting. Meer info: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/12/12/invoering-verkeersbelasting-voor-nieuwe-elektrische-auto-s-uitge/.
Kortingen voor leden
Het OKRA-bonnenboekje is een extraatje bovenop je lidmaatschap bij OKRA. Er even tussenuit, aandacht voor je gezondheid, meer comfort, zelfs nieuwe schoenen of een goed boek, het kan nu mét korting of een speciaal OKRA-voordeel dankzij de bonnen van onze partners. Je OKRA-lidgeld is in geen tijd terugverdiend.
OKRA-dating
Vind jouw perfecte match via OKRA! Zin om nieuwe contacten te leggen? OKRA en 50plusMatch helpen je daarbij! Zoek contact met andere OKRA-leden of date veilig én voordelig met duizenden senioren. Chat, maak vrienden of ga mee naar een leuke activiteit.
Probeer 1 week gratis en geniet als OKRA-lid van stevige korting!