Eerste hulp bij bankfraude: flyer Febelfin
Iedereen kan slachtoffer worden van bankfraude. Het is dan kwestie om snel en efficiënt te handelen om de schade te beperken en fraudeurs zo veel als mogelijk de pas af te snijden. Een snelle signalisatie van de fraude (of het vermoeden van…) is hierbij essentieel.
Mensen die het slachtoffer zijn geworden van bankfraude of het vermoeden hebben dat hun bankgegevens werden misbruikt, zijn vaak onder de indruk of zelfs in paniek. Toch is het juist in die situatie van het allergrootste belang om snel en adequaat te handelen.
Om hierbij te helpen heeft Febelfin – de vertegenwoordiger van de bankensector – een flyer uitgebracht waarin zij per bank vermelden via welk telefoonnummer je (een vermoeden van) bankfraude kan aangeven (cfr. download). Op die manier kan de bank jouw bankapplicaties blokkeren en kan zij frauduleuze verrichtingen die nog in een wachtrij staan om uitgevoerd te worden nog tegenhouden.
Je slaat de nummers van jouw bank om (een vermoeden van) fraude aan te geven best op in de lijst van contactpersonen in jouw gsm en/of vaste telefoon. Dit spaart tijd uit in situaties waarin het er op aan komt om snel en adequaat te reageren. Doe dit zeker ook met het nummer van Cardstop. Zij kunnen jouw kaart(en) blokkeren. Voor mensen die digitaal vaardig zijn en gebruik maken van een bankapp: een aantal banken voorziet in de eigen bankapp de mogelijkheid om zelf jouw kaart te blokkeren. Let wel: ook dan is het van belang om jouw bank alsnog op de hoogte te brengen van de (poging tot of het vermoeden van) fraude.
Belangrijk
Ben je het slachtoffer geworden van bankfraude, phishing of misbruik van jouw bankgegevens? Dan doe je er goed aan om altijd volgend stappenplan te volgen:
- Verwittig zo snel mogelijk de bank via één van de kanalen die je hiervoor hebt. De telefoonnummers van jouw bank die in de flyer staan, zijn hier van nut. Soms kan je ook vanuit de bankapp rechtstreeks in contact treden met deze diensten.
- Indien nodig verwittig je bijkomend nog Cardstop. Dit is vanzelfsprekend niet meer nodig wanneer je klant bent bij een bank die voor de aangifte van (een vermoeden van) fraude reeds naar hen doorverwijst. Cardstop kan je bereiken via 078 170 170. Meer informatie over de werking van Cardstop vind je op hun website: www.cardstop.be.
- Dien bij fraude klacht in bij de politie. Ook al helpt het in veel gevallen niet om de daders te vinden en de schade op hen te kunnen verhalen, dan nog is dit een essentiële stap. Het proces-verbaal van de aangifte zal je bijv. nodig hebben om een vergoeding van de schade aan te vragen bij jouw bank. Bovendien helpt het de politie wel om bepaalde fraudepraktijken in kaart te brengen. Op die manier kan de politie gerichter op zoek gaan naar daders en doelgerichter gaan sensibiliseren bij het grote publiek. En worden de daders toch gevonden, dan sta jij bij de politie alvast al geregistreerd als benadeelde/slachtoffer.
Heb je een vermoeden van fraude of misbruik van jouw bankgegevens? Speel dan op veilig en verwittig alvast jouw bank en eventueel cardstop. In het slechtste geval werden jouw bankkaart en -rekening voor niets geblokkeerd. Blijkt het dan wel om fraude te gaan, dan kan jou alvast geen nalatigheid verweten worden en dien je bijkomend nog klacht in bij de politie.

Bescherming van de consument
Banken trekken heel vaak de kaart van ‘grove nalatigheid’ om de verantwoordelijkheid zo snel mogelijk én vaak te snel bij de consument te leggen. Dit betekent dan dat ze in die situatie weigeren om de schade van de fraude te vergoeden. Deze term is een juridisch begrip dat vaak in de context van aansprakelijkheid gebruikt wordt. Kort gezegd komt het er op neer dat je ernstig tekortgeschoten bent in jouw gedrag als je dat zou vergelijken met een voorzichtig en redelijk denkend persoon. In de oude terminologie werd gewag gemaakt van ‘handelen als een goede huisvader’.
Het begrip wordt dus ruim geïnterpreteerd door de bankensector, waardoor heel wat mensen in de kou blijven staan als het gaat over een compensatieregeling door de bank. Zij draaien dan in de meeste gevallen volledig zelf op voor de schade. Een duidelijkere omschrijving van wat ‘grove nalatigheid’ wel én niet inhoudt, zou dan ook geen overbodige luxe zijn. Deze omschrijving zou dan een hefboom kunnen zijn voor een strikter wetgevend kader voor banken om op een maatschappelijk verantwoorde manier met schadedossiers uit fraude om te gaan. Het federaal regeerakkoord is hierin veelbelovend, want er is alvast de politieke moed gevonden om naar een betere bescherming van de klant toe te werken.
Wie slachtoffer is geworden van bankfraude en geen gehoor vindt bij zijn bank in verband met de vergoeding van zijn schade kan terecht bij de ombudsman ‘Financiën’. Hij heeft een bemiddelende functie en kan dus proberen om naar een vergelijk toe te werken tussen jou en de bank. Hij kan echter geen maatregelen opleggen, dus het blijft afhangen van de goodwill van jouw bank. De ombudsman ‘Financiën’ kan je bereiken via volgende contactgegevens:
Ombudsfin
North Gate II
Koning Albert II-laan 8 bus 2
1000 Brussel
02 545 77 70
ombudsman@ombudsfin.be