Hoe kan ik mantelzorg en werk beter combineren?
Je zorgt al een tijdje voor een chronisch zieke partner, een kind met een beperking of één van je hulpbehoevende ouders. Maar je hebt ook je werk. En deze combinatie kan op termijn belastend zijn. Het zoeken naar een goed evenwicht tussen werk en zorg blijft voor veel mantelzorgers een uitdaging.
Er bestaan verschillende mogelijkheden die kunnen helpen: het inschakelen van thuiszorg, naar het centrum voor dagverzorging gaan, of een kortverblijf. Daarnaast bestaan er inderdaad ook verschillende vormen van verlof die je kan inzetten om voor iemand te zorgen. Afhankelijk van in welke sector je werkt, bestaat er een andere regeling. Elk type verlof heeft zijn eigen voorwaarden en aanvraagprocedures. Via de personeelsdienst van je werkgever kunnen ze je meer uitleg geven over de mogelijkheden.
In de privésector
- Thematisch verloven: Verlof om medische bijstand, palliatief verlof of mantelzorgverlof.
- Tijdskrediet
- Of je kan aanspraak maken op familiaal of sociaal verlof om dwingende redenen.
Als zelfstandige
Voor zelfstandigen bestaat er een aparte regeling: namelijk het zorgverlof. Je kan dit aanvragen bij het sociaal verzekeringsfonds.
In de openbare sector
- Thematisch verloven: Verlof om medische bijstand (ook zorgverlof genoemd), palliatief verlof of mantelzorgverlof.
- Loopbaanonderbreking (voor personeelsleden in de openbare sector die niet tot de Vlaamse openbare sector behoren zoals federale ambtenaren, lokale en federale politie en ambtenaren van andere gewesten en gemeenschappen).
Aan de Vlaamse overheid
- Thematisch verloven: Verlof om medische bijstand (ook zorgverlof genoemd), palliatief verlof of mantelzorgverlof.
- Zorgkrediet
- Loopbaanonderbreking (uitdovend)
Geen recht op verlof?
Maak eerst gebruik van de verlofstelsels vooraleer je vrijwillig volledig of gedeeltelijk stopt met werken. Vrijwillig stoppen of verminderen met werken heeft immers gevolgen voor je pensioenopbouw. Als je geen recht (meer) hebt op een van deze verlofstelsels, kan je overwegen een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten en deeltijds te gaan werken. In dat geval zal je wellicht ook minder verdienen. Je kan ook met je werkgever en je collega’s op zoek gaan naar andere tijdelijke of permanente oplossingen. Misschien is je werkgever bereid je onbetaald verlof (verlof zonder wedde) toe te staan. Misschien kan je afspraken maken over aangepaste werktijden, over thuiswerk of over meer werken in minder dagen…
Maak gebruik van één van de volgende handige tools om te bekijken waar je recht op hebt in voorbereiding van je gesprek met je werkgever/personeelsdienst/vakbond:
- Break@work
- Simulatoren WSE Vlaanderen (zorgkrediet en Vlaamse aanmoedigingspremie)
- Mypension.be
Kortingen voor leden
Het OKRA-bonnenboekje is een extraatje bovenop je lidmaatschap bij OKRA. Er even tussenuit, aandacht voor je gezondheid, meer comfort, zelfs nieuwe schoenen of een goed boek, het kan nu mét korting of een speciaal OKRA-voordeel dankzij de bonnen van onze partners. Je OKRA-lidgeld is in geen tijd terugverdiend.
OKRA-dating
Vind jouw perfecte match via OKRA! Zin om nieuwe contacten te leggen? OKRA en 50plusMatch helpen je daarbij! Zoek contact met andere OKRA-leden of date veilig én voordelig met duizenden senioren. Chat, maak vrienden of ga mee naar een leuke activiteit.
Probeer 1 week gratis en geniet als OKRA-lid van stevige korting!