Ik wil zo lang mogelijk in mijn eigen huis blijven wonen. Wat zijn de mogelijkheden?
Veel mensen koesteren de wens om op hun oude dag zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Met de leeftijd veranderen echter onze behoeften op het vlak van comfort en veiligheid. Kleine aanpassingen in de woning of het veranderen van bepaalde leefgewoonten, kunnen vaak een grote hulp betekenen voor het behouden van een maximale levenskwaliteit.
Indien je belemmerd wordt in je dagdagelijkse activiteiten (trap nemen, aan- en uitkleden …) kan een ergotherapeut via je mutualiteit je een eind verder helpen. Ze kunnen stap voor stap je nieuwe gewoontes aanleren zodat je dagdagelijkse handelingen of verplaatsingen kan blijven doen maar misschien op een andere manier, met een zo laag mogelijke lichaamsbelasting.
Ze gaan ook na of er hulpmiddelen zijn die je verder kunnen helpen. Voor heel wat praktische dagelijkse uitdagingen bestaan er slimme en vaak goedkope oplossingen. Ze bekijken samen met jou het aanbod, het gebruik en waar je jouw hulpmiddelen kan kopen of huren. Je krijgt uitleg en zelfs training om de hulpmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Daarnaast geven ze ook tips om het vallen te vermijden. Losliggende draden, tapijten, gladde vloeren kunnen al snel voor veel ellende zorgen. Soms op plaatsen die je niet verwacht.
Het kan natuurlijk ook zijn dat er aan aantal uitgebreidere woningaanpassingen nodig zijn. Ook hier ben je aan het juiste adres bij de dienst woningaanpassing en ergobegeleiding van je mutualiteit. Samen met jou gaat de ergotherapeut op zoek naar de beste oplossingen om je het leven thuis veilig en gemakkelijk te maken. Zo kan een trapleuning, het wegwerken van niveauverschillen al volstaan. Er bestaan ook trapliften wanneer je niet meer op eigen kracht de trap kan opgaan. Vooral deze laatste aanpassing kan een hap uit je budget nemen.
Voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan de noden van het ouder worden, bestaat er de Vlaamse aanpassingspremie. Je kan de premie krijgen als je bijvoorbeeld technische hulpmiddelen (aangepaste badkamermeubelen, een aangepast toilet, traplift, handgrepen, automatisering rolluiken …) installeert of verbouwingen doet om de woning toegankelijker te maken. Denk hierbij aan het toegankelijk maken van de woning via hellende vlakken, het verbreden van de toegangsdeur, wegwerken van niveauverschillen…
Je kan de aanpassingspremie aanvragen als bewoner of verhuurder. De meeste provincies en sommige gemeenten voorzien een aanvullende tegemoetkoming. De aanpassingspremie geldt enkel voor ouderen vanaf 65 jaar, met of zonder handicap. Personen onder de 65 komen niet in aanmerking, maar kunnen voor ondersteuning eventueel terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.
Meer info: bij de dienst woningaanpassing en ergo van je mutualiteit of op onderstaande linken
Kortingen voor leden
Het OKRA-bonnenboekje is een extraatje bovenop je lidmaatschap bij OKRA. Er even tussenuit, aandacht voor je gezondheid, meer comfort, zelfs nieuwe schoenen of een goed boek, het kan nu mét korting of een speciaal OKRA-voordeel dankzij de bonnen van onze partners. Je OKRA-lidgeld is in geen tijd terugverdiend.
OKRA-dating
Vind jouw perfecte match via OKRA! Zin om nieuwe contacten te leggen? OKRA en 50plusMatch helpen je daarbij! Zoek contact met andere OKRA-leden of date veilig én voordelig met duizenden senioren. Chat, maak vrienden of ga mee naar een leuke activiteit.
Probeer 1 week gratis en geniet als OKRA-lid van stevige korting!