Oproep getuigenissen: discriminatie/benadeling in een digitaliserende wereld
Joseph moet een afspraak maken bij een specialist in het ziekenhuis. Aan de telefoon zeggen ze hem dat hij dit via de afsprakentool op de website van het ziekenhuis moet doen. Maar Joseph heeft geen computer of smartphone.
Bij Marie-Jeanne is er geen bankkantoor meer op het dorp. Ze is minder mobiel en moet beroep doen op haar dochter om haar financiële zaken te regelen. Ze heeft wel een tablet, maar kan er niet mee werken.
Uit het leven gegrepen…
Deze twee voorbeelden zijn fictief. Toch zijn ze uit het leven gegrepen. In Vlaanderen, België en Europa zijn er immers talloze mensen die zich kunnen spiegelen aan Joseph en Marie-Jeanne. Zij worden net als hen benadeeld of gediscrimineerd omdat ze niet over de juiste digitale vaardigheden of toegang tot technologie beschikken. Bovendien wordt hen de keuze ontnomen om verder geholpen te worden zoals zij dit zelf willen.
OKRA zegt samen met Unia ‘Nee!’ tegen discriminatie
Voor heel wat organisaties en verenigingen is het vijf voor twaalf. De digitalisering heeft een zodanig hoge vlucht genomen dat meer en meer mensen door het bos de bomen niet meer zien. Ze mislopen datgene waar ze recht op hebben en laten zich verdrukken, omdat ze niet over de juiste vaardigheden beschikken of te weinig toegang hebben tot digitale technologie.
Unia wil over deze problematiek een collectieve klachtenprocedure inleiden bij het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR). Dat is een orgaan in de schoot van de Europese Unie dat er op toeziet dat lidstaten hun onderdanen op een gelijkwaardige manier behandelen. Deze inleiding gebeurt in de eerste helft van 2025, in samenwerking met heel wat organisaties en verenigingen. Met dus ook OKRA als geëngageerde partner!
Opzet
Het is essentieel dat de collectieve klacht een ‘gezicht’ krijgt. Hiervoor zijn we op zoek naar getuigenissen van mensen die benadeeld/gediscrimineerd werden omwille van een gebrek aan digitale vaardigheden en/of gebrek aan toegang tot digitale technologie (internet, pc, smartphone, tablet, …). Hierbij kan het zowel gaan over publieke dienstverlening (bijv. loket van gemeentehuis, openbaar vervoer, …) als private dienstverlening (banken, verzekering, …).
Herken je jezelf in één van bovenstaande voorbeelden? Werd je in het verleden al benadeeld/gediscrimineerd omdat je niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt of geen toegang hebt tot digitale technologie? Werd je van het kastje naar de muur gestuurd toen je vroeg naar een analoge (niet-digitale) oplossing? Of ken je iemand in jouw omgeving die dit ervaren heeft? Dan zoeken wij jou!
Praktisch
- Het formulier om je getuigenis te noteren, kun je downloaden door op onderstaande knop te klikken. Mensen die het op papier wensen te ontvangen, kunnen dit aanvragen: 02 246 67 00 – belangenbehartiging@okra.be. Wij bezorgen je het formulier dan via de post.
- Het formulier is zowel beschikbaar in pfd-formaat als in Word-formaat, zodat je kunt kiezen of je het met de pen (pdf of Word) invult, of via de computer (Word).
- Alle getuigenissen moeten uiterlijk 18 december 2024 binnen zijn bij ons:
OKRA vzw – Tav Cel belangenbehartiging
Haachtsesteenweg 579 – 1030 Brussel
belangenbehartiging@okra.be
Wij maken ze dan wel over aan Unia.
Met dank alvast voor je medewerking!