
Volgende spelregels dragen we hoog in het vaandel.
Lees ze aandachtig!
Ook al is iedereen bij ons van harte welkom, ongeacht leeftijd of type motor, toch verwachten we van elke deelnemer dat ze zich houden aan enkele eenvoudige spelregels.

LOM spelregels
- Een goede basis kennis van het verkeersreglement.
- Een motorfiets die verzekerd is en in goede staat. Merk en type speelt geen rol.
- Een degelijke motorervaring. Het rijden in groep vergt een andere discipline dan alleen rijden. Heb je er geen ervaring mee, dat is geen vereiste want je leert het pas goed als je regelmatig met ons meerijdt.
- Een motorfiets met voldoende vermogen zodat er vlot in groep kan worden meegereden waarbij het inhalen van het overige verkeer eveneens vloeiend verloopt.
Af en toe wordt er als eens een snelweg aangedaan waarbij verwacht wordt dat je motorfiets vlot 120 km/u haalt. - Geschrankt rijden is de algemene regel. Zo behoud je voldoende afstand tussen je voorligger en is er mogelijkheid om eventueel uit te wijken bij obstakels. Doe dit zoveel mogelijk tenzij de weg er zich niet toe leent (bij smalle wegen bv).
- We raden aan van partners die elk met de motor rijden, niet net achter elkaar te rijden. Niet dat wij het verbieden maar verzekeringstechnisch zou dit wel eens bij een onderling ongeval problemen kunnen opleveren bij hun eigen verzekeringsmaatschappij.
- Gaten laten vallen is voor mederijders één van het meest frustrerende gedrag bij het rijden in groep. Tracht vlot aan te sluiten. Merk je dat het te vlug of te langzaam gaat, spreek de voorrijder erop aan.
- Onderling inhalen doen we niet tenzij de gaten ’te groot’ worden. De voorrijder mag de persoon erop aanspreken die gaten laat vallen. Blijkt dit vaker om dezelfde personen te gaan, dan zal dit gemeld worden aan de voorzitter die hem op zijn beurt zal adviseren om bij een groep aan te sluiten die hem beter ligt.
- Zorg dat je een pechbijstand hebt zodat je in geval van nood beroep kunt doen op het verslepen van je voertuig.
In geval van pech laten we het slachtoffer niet aan zijn lot over. In eerste instantie wacht heel de groep. Is het euvel niet te verhelpen, dan zullen twee vrijwilligers bij het gestrande slachtoffer blijven. Zij vervoegen de groep terug op eigen houtje of keren huiswaarts. - Zijn er gewonden bij een ongeval, bel meteen 112!
TIP installeer de 112 app op je GSM. Bekijk hier het filmpje en ontdek de voordelen.
Ben je in staat om zelf te bellen, dan is het best om ook even onze voorzitter René Goolaerts te verwittigen 0468 26 97 90, hij zal je indien nodig wegwijs maken bij het invullen van het formulier Aangifte lichamelijk ongeval. - Zorg ook dat je een Europees aanrijdingsformulier bij je hebt voor het geval je betrokken bent bij ongeval met materiële schade. Door dit formulier goed in te vullen met een pen, kan je kostbare tijd winnen en vermijd je gerechtelijke stappen bij het afhandelen van het ongeval. Lees HIER alles over dit aanrijdingsformulier.
- Heb respect voor je voorrijder! Hij is de baas over zijn groep. Het verkeer in het oog houden, gps rijden, omleidingen detecteren, de groep achter zich in de gaten houden, … . Het zijn maar enkele van zijn taken. Onderschat het niet!
Net zoals elke motorrijder heeft ook niet elke voorrijder hetzelfde rijgedrag. Dat kun je ook niet verwachten.
Het zijn vrijwillige voorrijders die eveneens plezier trachten te beleven aan de rit. Maak het hen dus niet onnodig moeilijk en stel hen niet verantwoordelijk voor het onaangepast rijgedrag of onenigheden in de groep. Deze leg je voor aan iemand van het bestuur. - De voorrijder tracht zoveel mogelijk de wettelijke snelheid aan te houden. Voor zij die gaten laten vallen, zullen de overige mederijders achter hen de snelheid onnodig doen laten opdrijven om bij te benen. Tracht dit dus te voorkomen.
- Het ligt voor de hand dat de voorrijder wacht als hij ziet dat niet iedereen volgt.
- Het overige verkeer inhalen doe je op een zo veilig mogelijke manier en niet omdat degene die voor je rijdt het doet. Wees wijs en wacht desnoods je beurt af!.
- ’s Morgens bij aanvang van de rit kies je vrijwillig je voorrijder. De voorrijders worden in rij opgesteld en er zal gevraagd worden om plaats te nemen achter je gekozen voorrijder. Voor alle duidelijkheid, deze opstelling is NIET de volgorde van vertrek.
Let erop dat een groep maar maximum uit 8 deelnemers mag bestaan (incl voorrijder). Meerdere deelnemers zijn enkel toegelaten indien de voorrijder hiermee akkoord gaat. Zo niet zal er gevraagd worden om te wisselen van groep waar minder deelnemers staan. Tracht dit te respecteren!
Elke voorrijder trekt daarna willekeurig een nummer. Dit nummer bepaalt de volgorde van vertrek. Op deze manier voorkomen we dat het altijd dezelfde voorrijders zijn die als eerste vertrekken. - Tracht ’s morgens een twintigtal minuten voor aanvang van de rit aanwezig te zijn zodat je tijdig de briefing en de indeling van de groepen kunt volgen.
- Eens je met je motor je plaats hebt ingenomen in de groep behoudt je die voor de rest van de dag.
- Onderling wisselen of wisselen van groep in de loop van de dag, kan enkel in overleg met de voorrijder.
- Vertrek steeds met een volle tank.
- In de loop van de dag verlaat je de groep nooit zonder voorafgaandelijk de voorrijder op de hoogte te hebben gebracht.
Tijdens het rijden verlaat je de groep enkel omwille van een dringende reden, bv een dringend bericht ontvangen, plots vaststellen dat je moet tanken, dringend toilet, …. Geef dan een duidelijk teken aan één van je mederijders.
De groep wacht in dit geval niet. Wil je nadien de groep vervoegen dan zul je zelf terug moeten zien aan te sluiten. - Rijden met LOM doe je op eigen risico. Ook opgelopen boetes zijn altijd voor eigen rekening.
- Het LOM bestuur kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen, schade of onenigheden.
- Samen uit, samen thuis. Tracht zo veel mogelijk ook de laatste stop aan te doen. Vaak zijn aantallen doorgegeven aan het etablissement.
- Kleingeld op zak hebben is een must! In de meeste horecazaken die we aandoen wordt gevraagd om per tafel af te rekenen. Leg op voorhand een pot uit zodat er geen tijd wordt verloren bij het afrekenen.
- Rijden en alcohol gaan niet samen. Drink een pintje aan het einde van de rit.
- Muziek afspelen vanop de motor is niet aangenaam voor de omgeving. Speel liever muziek af in je helm. Tenzij voor speciale gelegenheden (bv carnaval optocht, …).
- In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland moet je als motorrijder verplicht een EHBO kit (let op vervaldatum) bijhebben en brildragers een reservebril.
In België is dit niet verplicht maar het is wel een goed idee om het bij te hebben. Het neemt niet veel plaats in en het kost haast niets. - Nog een goed idee is om je bloedgroep, een noodnummer en een nummer van je pechverhelping ergens in je hesje te bevestigen. Zodat in geval van nood, zij die hulp willen bieden dit meteen weten te raadplegen.
We bieden vanaf nu deze hesjes aan waarbij er een kaartje in een plastiek borstzakje kan worden gestoken. - Het is verboden om buiten OKRA om een geplande LOM-motorreis te boeken. Wie dit doet wordt niet beschouwd als deelnemer en mag de reis ook niet samen met de groep aanvatten of de groep vervoegen tijdens de ritten.
- Ben je geen lid van OKRA en van OKRA-SPORTPLUS, dan kun je niet deelnemen aan een LOM motorreis!
- Het is niet toegestaan om de heen- en terugreis via een andere route te doen. We volgen namelijk samen dezelfde route in groep.
- Overige spelregels worden indien nodig nog toegevoegd